Vrijwilligerswerk op je CV? 4 tips!

Vrijwilligerswerk is iets geweldigs: je bouwt ervaring op, leert nieuwe vaardigheden, je leert mensen kennen en je draagt tegelijk bij tot de samenleving. Je krijgt er een goed gevoel van en als toemaatje… kan je datzelfde vrijwilligerswerk op je CV zetten. Je toont aan werkgevers dat je gepassioneerd kan zijn en actief bent. Uit onderzoek blijkt dat vrijwilligerswerk op je CV echt kan helpen je kansen te vergroten bij sollicitaties. Hoe vermeld je vrijwilligerswerk nu op je CV? Met deze 4 tips kan je meteen aan de slag.

1. Geef vrijwilligerswerk het juiste plaatsje op je CV

Een goed CV is overzichtelijk en verzorgd. Een doordachte vormgeving helpt je lezer snel een correct beeld van je ervaring en competenties te krijgen. Vrijwilligerswerk kan je een eigen plekje geven op je CV: direct onder je werkervaring met een eigen titeltje. Het is immers een andere vorm van (werk)ervaring. Heb je heel weinig werkervaring? Dan kan je overwegen om het vrijwilligerswerk toch gewoon bij je werkervaring te vermelden. Je maakt dan op een andere manier het onderscheid tussen betaald werk en vrijwilligerswerk, bijvoorbeeld door wel telkens te vermelden dat het om vrijwilligerswerk gaat.

2. Omschrijf het vrijwilligerswerk verstandig

Met je CV wil je interesse wekken en indruk maken, zodat je uitgenodigd wordt op een gesprek. Het is belangrijk om dit doel in je achterhoofd te houden als je je vrijwilligerservaring op je CV plaatst. Denk goed na over hoe je het vrijwilligerswerk omschrijft. “Voetballen met kinderen op zaterdag” komt heel anders over dan “Ondersteuning van een sportproject om kansarme kinderen in groep op een positieve manier met anderen te leren omgaan”. Zorg dat je ervaring ook professioneel verstandig uit de verf komt en wik en weeg je woorden.

3. Zorg dat je vrijwilligerswerk relevant is

De persoon die je CV screent zoekt naar aanwijzingen; hij of zij wil te weten komen in hoeverre je ervaring, kennis en vaardigheden aansluiten bij de job. Probeer competenties die je met het vrijwilligerswerk verworven hebt dus te benoemen, zeker als ze passen bij de competenties die gevraagd worden in de vacature. Zo maak je de vrijwilligerservaring relevant voor deze job.

4. Wat bij twijfel?

Hoe geweldig je jouw vrijwilligerswerk ook vindt, in sommige gevallen is het beter om bepaalde ervaringen als vrijwilliger niet te vermelden. Als je bijvoorbeeld politiek actief bent als vrijwilliger, kan het zijn dat dit door anderen niet steeds als een voordeel wordt gezien. Als je niet zeker bent of het in je voordeel speelt, laat het dan weg.

Kortom: volgende keer dat je je CV nakijkt, zorg dan dat je vrijwilligerswerk goed in de kijker zet. Doe er je voordeel mee.

Bron: volunteermatch.org en website www.vrijwilligerswerk.be

 

17 november 2015

1 op 8 Vlamingen vrijwilligt

10 februari 2015

Roos daagt jongeren uit!

23 december 2014

Nog enkele plaatsen vrij!

18 juli 2013

Opgelet!

13 december 2012

Jongeren voor de samenleving

6 november 2012

PAB door vrijwilligers

6 september 2011

Vrijwilligersdate

1 september 2011

Krijg Vrijwillig 2500 euro

17 juni 2011

Vorming: open aanbod

7 april 2011

7 mei: Dag van Europa