Opgelet!

 

Feitelijke verenigingen die ‘autonoom’ opereren, dit wil zeggen ‘niet onder een koepel vallen’, letten best op. Ten eerste is het van belang je leden te informeren over het feit dat ze mogelijk persoonlijk burgerrechtelijk aansprakelijk gesteld kunnen worden.

 

Het nieuws over de carnavalsvereniging in Aalst bevestigt dit: de leden zullen persoonlijk moeten bijdragen aan het vergoeden van de schade die jaren geleden veroorzaakt werd.

 

Ten tweede is het nog belangrijker (en dat geldt voor alle organisaties) om minstens één keer per jaar de verzekeringspolis na te kijken. Worden de activiteiten goed omschreven? Zijn alle vrijwilligers mee verzekerd? Wat zijn de uitsluitingen, enz.  Vaak hebben we nog de neiging om de verzekeringsovereenkomst gewoon te ondertekenen, jaarlijks de premie te betalen om dan, als het misloopt te ontdekken dat wat jij dacht dat verzekerd zou zijn, helemaal niet of onvoldoende verzekerd is.

 

Tot slot: niet panikeren, vermits paniek nooit de beste raadgever is. Goede informatie, een goede verzekering (wij pleiten nog altijd voor een zo’n ruim mogelijke verzekeringsdekking) vormt de basis tegen veel malheur.

-> Je kan beroep doen op de gratis verzekering vrijwilligerswerk, gefinancierd door de Nationale Loterij en aangeboden via de provincies.

-> Een vraag of probleem over verzekeringen kan je steeds melden aan het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk vzw. Zij leggen de vraag voor aan onze adviseur, Em. Hoogleraar prof. H. Claassens om je van degelijk advies te dienen.

 

Bron: www.vrijwilligersweb.be

Met vragen over een gepaste (of gratis) verzekering voor uw vereniging kan u ook altijd terecht bij:

Vrijwilligerspunt Diksmuide

Wilgendijk 33

8600 Diksmuide

051502830

17 november 2015

1 op 8 Vlamingen vrijwilligt

10 februari 2015

Roos daagt jongeren uit!

23 december 2014

Nog enkele plaatsen vrij!

18 juli 2013

Opgelet!

13 december 2012

Jongeren voor de samenleving

6 november 2012

PAB door vrijwilligers

6 september 2011

Vrijwilligersdate

1 september 2011

Krijg Vrijwillig 2500 euro

17 juni 2011

Vorming: open aanbod

7 april 2011

7 mei: Dag van Europa