Vrijwilligers registreren? Meestal niet! + gratis modeldocumenten!

Het jaar is nog niet goed en wel begonnen of er zijn weer verschillende sociale secretariaten en commerçanten, die denken een Vrijwilligersregister te moeten slijten aan vrijwilligersorganisaties. Voor je de ganzenveer en de inktpot bovenhaalt: je hebt geen vrijwilligersregister nodig. De Vrijwilligerswet legt dat niet op.
Je dient enkel een registratie van je vrijwilligers bij te houden als je hen een forfaitaire kostenvergoeding geeft. Dan zet je in een schrift of zelfs in een spreadsheet op je PC de namen van de vrijwilligers die een forfaitaire vergoeding krijgen. Noteer daarbij hun rijksregisternummer, de datum waarop de forfaitaire vergoeding betrekking heeft en het bedrag. Je kan op onze website ook een gratis modeldocument downloaden: de nominatieve lijst kostenvergoedingen.
Als je dan controle hebt van de fiscus dan kan je in een knip aantonen dat je de spelregels van de kostenvergoedingsregeling zoals die in de Vrijwilligerswet, correct toepast. Meer hoeft dat niet te zijn. Laat je dus niet bang maken door mensen die denken een slaatje te moeten slaan uit het vrijwilligerswerk.
Bron: Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk

17 november 2015

1 op 8 Vlamingen vrijwilligt

10 februari 2015

Roos daagt jongeren uit!

23 december 2014

Nog enkele plaatsen vrij!

18 juli 2013

Opgelet!

13 december 2012

Jongeren voor de samenleving

6 november 2012

PAB door vrijwilligers

6 september 2011

Vrijwilligersdate

1 september 2011

Krijg Vrijwillig 2500 euro

17 juni 2011

Vorming: open aanbod

7 april 2011

7 mei: Dag van Europa