10 TIPS VOOR VETTE vrijwilligersVACATURES

Neem deze tips erbij en schrijf vette vacatures die het verschil maken.

1. Straffe titels vallen op

Het eerste wat potentiële vrijwilligers zien is de titel van je vacature. Je krijgt één kans om die eerste indruk te maken. Spring uit de band en zorg voor een leuke omschrijving. Woorden als ‘vrijwilliger’ en ‘gezocht’ horen alvast niet thuis in de titels op vrijwilligerswerk.be. Je post immers een vacature op een… Juist, ja: vacaturebank voor vrijwilligerswerk. Gebruik de beschikbare ruimte liever voor een titel die opvalt en aanspreekt. Gebruik in je titel ook zoekwoorden die een potentiële vrijwilliger zou kunnen ingeven. Leef je even in in zijn manier van zoeken. Te cryptisch mag je titel dus ook niet zijn.

2. Haalbaarheid troef

Soms zien we vacatures verschijnen die het profiel van Superman of Catwoman omschrijven. Met ronkende functietitels waar zelfs een ervaren CEO voor terugdeinst. Of met takenlijsten die de meest gedreven vrijwilligers angst inboezemen. Waarom begin je niet wat kleiner, met haalbare functies en taken? Splits je vacatures op. Op de vernieuwde website helpen we je trouwens om het profiel beter te omschrijven, met een apart vak. Verzorg je vacatures. Wedden dat je meer reacties krijgt als je dit goed verzorgt?

3. Hou het kort

Je vacature is in de eerste plaats bedoeld om te werven. Uiteraard heb je heel wat informatie die belangrijk is. Maar focus: beperk je tot wat noodzakelijk is. Op een beeldscherm lezen we tot 35% trager. Een digitale vacature hou je dus beter wat korter. Ook je zinnen zijn best niet te lang.  Kort is goed, maar drie woorden is natuurlijk ook niet genoeg. Biedt extra informatie aan geïnteresseerden op andere manieren aan: in een printklare PDF, langs de telefoon of tijdens een persoonlijk gesprek.

4. Tel tot 7

Goed zo! Je volgde tip 3 al op, maar je hebt nog steeds veel tekst? Werk dan met een opsomming. Gebruik korte zinnen onder elkaar en ga niet verder dan 7 onderdelen in je opsomming. Dit werkt écht om de aandacht van je lezer op het scherm vast te houden, dus doen!

5. Toch geen blabla!

Jargon en afkortingen in je tekst? Schrappen maar! Lopen je zinnen over van woorden zoals ‘kunnen, worden, zouden, mogen, …? Schrijf alle overbodige werkwoorden uit je tekst. Vermijd passieve zinnen. Vergeet twijfelwoorden als ‘misschien’ ‘eventueel’ en ‘mogelijk’. Schrijf helder, positief en beknopt.

6. Zet de bril van een vrijwilliger op je neus

Lees je vacature eens met de ogen van iemand die op zoek is naar een fijne vrijwilligersplek. Spreek je aan? Krijg je zin? Of klik je snel weg want te vaag, te moeilijk, te veel? Twijfel je nog, laat dan je lief de vacature eens nalezen door iemand anders en vraag zijn of haar ongezouten mening. 7. Wij en jij Het geheim van een goede wervende tekst zit ‘m (onder andere) in hoe vaak je spreekt over ‘wij’ en ‘jij’. Tel dat eens na in je tekst. Gaat het alleen over jullie? Dan heb je nog werk aan de winkel. Zorg dat je meer over ‘jij’, de vrijwilliger, spreekt en je zal beter scoren.

8. Vertel wat je te bieden hebt

Ikke, ikke en de rest kan stikken! Je voelt zelf ook wel aan dat een vacature die alleen vanuit je eigen noden vertrekt, niet aanspreekt. Vertel aan potentiële vrijwilligers wat zij eraan hebben om bij jullie te vrijwilligen. En dat hoeft heus niet over vergoedingen te gaan. Een leuke sfeer in huis, aandacht voor waardering van vrijwilligers,… Speel je troeven uit.

9. Prikkel met een vraag.

Of twee. Vragen prikkelen de verbeelding. Je kan deze techniek toepassen om je lezer in je greep te houden. Maar, overdrijf niet! Kandidaat vrijwilligers willen vooral iets te weten komen, en niet met 17 retorische vragen opgescheept – of beter afgescheept – worden.

10. Wie laatst lacht, lacht best

Zo, jouw vacature is nu best wel ‘vet’. Tot slot zet je onderaan nog een ‘call to action’: dat is een concrete oproep tot actie, die erg duidelijk is. ‘Contacteer Sandra voor meer informatie’ of ‘Ontdek onze website’ of ‘Solliciteer nu’, met een link naar een mailadres of contactformulier op je website. Vergeet de vacature niet te delen op je website, Facebook, in je nieuwsbrief, …

Bron: nieuwsbrief Sterker vrijwilligen april 2016

17 november 2015

1 op 8 Vlamingen vrijwilligt

10 februari 2015

Roos daagt jongeren uit!

23 december 2014

Nog enkele plaatsen vrij!

18 juli 2013

Opgelet!

13 december 2012

Jongeren voor de samenleving

6 november 2012

PAB door vrijwilligers

6 september 2011

Vrijwilligersdate

1 september 2011

Krijg Vrijwillig 2500 euro

17 juni 2011

Vorming: open aanbod

7 april 2011

7 mei: Dag van Europa